Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/jenschristian.se/public_html/shs/wp-content/themes/Divi/includes/builder/functions.php on line 4993
Kalmar – Nordens äldsta kommunvapen | Test
Kalmar kommunvapen

Kalmar kommun har Nordens äldsta stadsvapen, känt sedan ett sigillavtryck från år 1250. Stjärnorna lades till i ett nytt sigill känt från år 1302. Vapnet har senare försetts med tinkturer som framgår av bilden. Blasoneringen är enligt registreringen år 1974 “I fält av silver ett krenelerat, rött borgtorn med port och fönster av guld, uppskjutande från en av en vågskura bildad, blå stam och på båda sidor åtföljt av en sexuddig, röd stjärna.”

Kalmar kommun har nu kommit på idén att ändra utformningen av vapnet. Inte bara enligt den heraldiska traditionen att vapnet definieras av blasoneringen, vilket gör att olika konstnärliga utformningar är fullt möjliga. Kommunen vill gå längre – frångå blasoneringen och göra en stiliserad, oheraldisk variant i andra färger. Tidningen Barometern skriver om den föreslagna symbolen och medborgarnas reaktioner här. Där finns också en bild på den. Och Svenska Heraldiska Föreningen har fört fram välgrundade synpunkter, se här. Ur ett nordiskt heraldiskt perspektiv är det angeläget att Kalmar kommun till slut väljer att hålla fast vid vapnet sådant det blasonerats.